Jak správně udržovat džezvu, mlýnek a příslušenství?


Čištění džezvy:

Čištění z vnější strany je pouze vizuální záležitost. V žádném případě však nepoužívejte saponát! Základem dobrého vyčištění, pro obnovení původních barev kovu a případně odstranění zašlého mastného kávového povlaku zevnitř džezvy, je v citrónu a soli. Nic takového, jako tyto dva přírodní zázraky nám o džezvu nedokáže kvalitně pečovat tak, aby čisticí přípravek neovlivnil chuť připravované kávy. 

Na vnější plášť džezvy můžete v rozumné míře také použít cídidlo na kovy – Sitol. Stačí trochu cídidla nanést na hadřík a opatrně očisti všechny nečistoty. Sitol však doporučujeme pouze na džezvy s pevnějším pláštěm. Cídidlo ani jiné chemické prostředky NIKDY nepoužíváme na vnitřek džezvy – hrozí poškrábání vrstvy potravinářského cínu a poškození džezvy.

Ideální stav je, když po přípravě kávy – než Vám v šálku trochu vystydne, umyjete džezvu ihned. Na takovéto umytí stačí pouze hadřík namočený do vody.

Pozn: Pokud jste si zakoupili novou džezvu, rozhodně ji před prvním použitím důkladně vymyjte. K tomu vám bude stačit bavlněný hadřík a horká voda. Džezvy se po výrobě a vycínování dávají do speciálních ochranných „pilin“, které často v džezvě zůstanou i po celou dobu cesty k vám, někdy se též jedná o černé tečky na boku či dně džezvy. Nejedná se o vadu výroby, proto dbejte na pořádné vymytí před prvním použitím.

Rozdíl mezi zašlou a vyčištěnou džezvou…


Údržba mlýnku

Při údržbě mlýnku se odstraňují zbytky staré pomleté kávy a mastnota z pražených zrn, usazené v drážkách mlecích kamenů. Další důležitou věcí je i promazávání části, které se pohybují a jsou v kontaktu kovu na kov, ne však v kontaktu s kávou. Především co se hřídele (osy otáčení) týče. Tyto části se mohou časem a používáním opotřebovat a začnou vrzat. 

Mlýnek je nejlepší a nejjednodušší celý rozebrat. Mlecí ústrojí důkladně pročistit starým zubním kartáčkem. Dále všechny části za sucha utřeme kuchyňskou papírovou utěrkou. Důkladně musí být očištěna hřídel (osa otáčení), kterou budeme mazat technickým olejem, jelikož v mlýnku nejsou ložiska, která by tření hřídele eliminovala nejlépe. Ložiska nabídne ruční mlýnek značky Comandante C40 v ceně kolem 6000,- Kč. 

  • Údržbu mlýnku doporučujeme provádět ideálně 1x týdně.
  • Údržba džezvy záleží na míře jejího použití a také kvalitě zpracování. Klasické měděné – levnější džezvy doporučujeme čistit 1x měsíčně. Ty dražší, které jsou z nerezu pak stačí pouze omýt vodou a utřít do sucha.

Čištění mlýnku Zassenhaus Havana


Údržba kávové soupravy

Údržba těchto souprav je velmi jednoduchá, na druhou stranu je dbát zvýšené opatrnosti při jejich čištění.

Pokud jste vlastníky kávové soupravy s kovovými prvky, nevkládejte kovové části do myčky ani do mikrovlnné trouby. Neomývejte je mýdlem, leštidly a jinými čistícími prostředky. Po použití je pouze otřete vlhkým hadříkem s vodou a ihned utřete do sucha.

Dobře pečované kávové soupravy Vám mohou posloužit i několik desítek let!

Velká kávová souprava z tureckého e-shopu – připravena pro použití